BIM staat voor: Bond van Improviserende Musici.
Het is al jaren geleden dat ik bij het BIM-huis in Amsterdam geweest ben. Het was in de jaren '90. Maar de keren dat ik er een concert bezocht vond ik het wel bijzonder. Het was een podium waar heel verschillende bands optraden, want Jazz en Geïmproviseerde muziek is een enorm breed begrip. Veel van dergelijke muziek werd bijvoorbeeld ook in het programma van Han Reiziger (Reiziger in muziek) op televisie uitgevoerd.

Het trio van Wolter Wierbos op trombone, Ernst Reijseger op cello en drummer Han Bennink traden er veel op. Hiervan kun je zeggen dat er heel vrij werd geïmproviseerd, op elkaars geluiden en eigen impulsen reagerend. Er zat wel humor in de muziek. Het Willem Breuker Collectief deed er optredens. John Zorn met zijn band was van een andere orde met korte stukjes filmmuziek. Heel strak gecomponeerd en ook superstrak gedirigeerd en uitgevoerd, maar bloedmooi. Maar ook meer klassieke jazzartiesten speelden er. Het Bimhuis wordt een van de beste podia ter wereld genoemd wat betreft sfeer, geluid en intimiteit, dus fijn om te spelen en om concerten bij te wonen. Ik zou het Bimhuis tekort doen als ik niet noemde dat er veel workshops en open podia gehouden worden voor artiesten om met elkaar te musiceren. En in het café kun je zelfs goed eten!

Het BIMhuispodium bestaat nog steeds en het is aan te raden er eens een concert bij te wonen onder het genot van een drankje van het café. Wie weet word je aangestoken door het jazz- en improvisatievirus.